ÚPN odovzdal dekréty veteránom protikomunistického odboja

29.05.2012 Prešov

Prešov 29. mája (TASR) – Dovedna 38 ľudí z Prešovského kraja, ktorí boli počas totalitného režimu v bývalom Československu po roku 1948 prenasledovaní alebo väznení za svoje presvedčenie, získalo tento rok štatút veterána protikomunistického odboja. V 14 prípadoch išlo o ocenenie in memoriam.
Dekréty a preukazy im dnes slávnostne v Prešove odovzdali zástupcovia Ústavu pamäti národa (ÚPN). Predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský konštatoval, že ide o morálne ocenenie za statočnosť a občiansky postoj ľudí, ktorí sa nebáli povedať pravdu, bránili demokraciu, morálne hodnoty a náboženskú slobodu.
"Okrem toho, že chceme, aby to bolo určité zadosťučinenie pre týchto ľudí, tak samozrejme, chceme takýmto ocenením upozorniť aj verejnosť, predovšetkým mladú generáciu na to, že takíto ľudia tu boli, alebo sú medzi nami," uviedol Petranský.
Dekrét si dnes prevzal aj Ján Ivan, ktorý represálie totality na vlastnej koži pocítil už ako 17-ročný mladík. V roku 1949, keď sa začal stupňovať tlak režimu proti cirkvi, sa spolu s ďalšími spoluobčanmi v Dlhom nad Cirochou postavil na obranu tamojšieho kňaza, ktorého prišli zatknúť.
"Prišli policajti a chceli odviesť farára, lenže mi sme im to nedovolili a keď ušli, ja som bol jeden z tých, čo popísali ich auto heslami," spomínal 79-ročný dôchodca.
Odveta však prišla pomerne rýchlo, pretože na druhý deň obkľúčili dedinu členovia Zboru národnej bezpečnosti a vojaci. Ivan dodal, že vtedy zaistili množstvo ľudí.
"Nechcel som sa najprv priznať, no tak ma bili po rukách, ešte aj teraz mám jazvy. Priznal som sa a odsúdili ma po mesiaci za pokus o vzburu proti republike. Pretože som bol mladistvý, tak ma odsúdili na štyri mesiace," konštatoval dôchodca.
Do väzenia sa pre vyjadrenie svojho názoru ako mladá dostala aj Margita Tinschmidtová. Jej otca, ktorý bol sedliakom, odsúdili na päť rokov väzenia. Pani Margita vysvetlila, že to bolo na výstrahu pre tých, ktorí nechceli vstúpiť do družstva.
Vysvetlila, že počas pojednávania sedela medzi verejnosťou a po vynesení rozsudku sa otvorene spýtala sudcu, za čo odsúdil jej otca a dodala, že to bolo neprávom. Takto sa vraj dopustila urážky verejného činiteľa a v roku 1956 ju odsúdili.
"Ako 19-ročná učiteľka som dostala štyri mesiace za urážku verejného činiteľa. Ako politicky nespoľahlivá bola som vylúčená zo školských služieb," zaspomínala si pani Margita. Dodala, že tieto procesy zasiahli celú rodinu, na prvom mieste jej troch súrodencov, ktorých vraj vyhodili zo školy či zamestnania.
Teší sa, že na ľudí, ktorí boli týraní, nespravodlivo odsúdení a väznení, sa nezabúda. Osobne je presvedčená, že niečo podobné sa už u nás nemôže zopakovať, pretože ľudia sa poučili a nič také by nedopustili.
 

Vyberte región

mark